FAQ – Frequently Asked Questions

Wat is RoboCup?

RoboCup is een internationaal initiatief om robotica en kunstmatige intelligentie te promoten en is opgericht in 1993. Het heeft als doelstelling om in 2050 een team voetballende robots klaar te hebben dat kan winnen tegen de dan heersende wereldkampioen. Om zulke team robots te ontwikkelen zijn er heel wat technologieën die gecombineerd moeten worden. Aan deze wedstrijd wordt dan ook deelgenomen door gerenommeerde onderzoeksinstellingen en universiteiten.

Wat is RoboCup Junior?

RoboCup Junior is een competitie met robots voor het basis- en het secundair onderwijs. Gestart als een initiatief vanuit Australië wordt het nu in meer dan 30 landen over de gehele wereld gespeeld.
RoboCup Junior stimuleert het uitwisselen van kennis, communicatie en teamwerk. Schoolteams bouwen en programmeren robots om te spelen tegen andere teams in één van de drie disciplines : ‘Redden voor beginners, lager onderwijs’(12-) , ‘Redden voor beginners, secundair onderwijs) (12+) en ‘Redden voor gevorderden’ (14+). ’Redden voor gevorderden’ vormt een grotere uitdaging voor de wat oudere teams.

Waar en wanneer vindt de wedstrijddag van RoboCup Junior België plaats?

In 2023 wordt RoboCup Junior georganiseerd te Technopolis op zondag 23 april. Toegang voor de teams en de toeschouwers is gratis. We maken er een echt robotfestival van!

Welke robots mogen meedoen?

Er mag gebruik gemaakt worden van alle types robots, zolang ze binnen de specificaties van de spelregels vallen. 

Mag je één robot gebruiken voor meerdere teams?

Neen, een robot mag niet gedeeld worden tussen teams. Ook niet wanneer er een robot stuk zou zijn.

Hoe groot mogen de robots zijn?

De robots mogen maximaal 180 mm hoog zijn en een diameter hebben van 180 mm. Eventuele “armpjes” moeten tijdens de controle worden uitgeklapt. De reddingsteams maken gebruik van één robot welke gecontroleerd wordt door de wedstrijdjury.

Voor welke leeftijd is RCJ?

Kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar kunnen deelnemen aan RCJ. Tijdens de wedstrijd wordt er steeds een onderscheid gemaakt tussen het lagere- en het secundaire onderwijs, dus van 8 t.e.m. 12 en van 12 t.e.m. 18.

Kan je enkel in schoolverband deelnemen?

Nee, ook met je vriendenkring, scoutsvereniging of hobbyclub kan je een team vormen. Vraag aan een volwassene om als coach op te treden. Een goed team bestaat uit leden met verschillende interesses. Iemand die goed kan bouwen met Legosteentjes en iemand die goed met een computer overweg kan. Kan je goed een team leiden, dan is jouw rol meer als teamleider. De teams die de beste robots bouwen zijn deze die goed samenwerken.

Hoeveel kost deelname?

Deelnemen is gratis. De aankoop van een robot bouwdoos zoals de LEGO Mindstorms EV3 kit is waarschijnlijk de grootste kost. Gelukkig is dit eenmalig en kan je de kit blijven gebruiken. Misschien moet ook de bus betaald worden naar de finale en willen jullie je eigen flashy team T-shirts maken. Om geld in jullie laatje te krijgen kunnen jullie bijvoorbeeld sponsoring van handelaars en bedrijven aanvragen.

Wat wordt er verstaan onder een team?

Een team dient minstens uit 2 jongeren en een coach (18+) te bestaan.

Hoeveel teams kan ik inschrijven?

Je kan als school, aanbieder van buitenschoolse activiteiten of particulier maximaal 4 teams inschrijven over de verschillende disciplines. Scholen organiseren vaak interne pre-selecties, waarna de best presterende teams geselecteerd worden voor de nationale wedstrijddag.

Waar zal de jury op letten?

Belangrijk voor de jury is dat er goed is samengewerkt en dat gans het team bij de realisatie betrokken is geweest.
Bij het redden worden punten verdiend door een parcours succesvol af te leggen en wordt de tijd gemeten tot de reddingsopdracht voltooid is. Het ‘Redden voor gevorderden’ is soortgelijk aan het ‘Redden voor beginners’. Maar hier is het grondplan veranderlijk en kunnen de teams dus niet op voorhand weten welk traject ze zullen moeten afleggen.

Kunnen de teams tijdens de wedstrijddag al eens testen/kalibreren?

Alle teams krijgen in de voormiddag even de tijd om hun robot te testen op de wedstrijdvelden.
Ieder team krijgt hiervoor een tijdslot toegewezen.

Ik zou als toeschouwer naar de finale willen komen kijken, kan dit?

Natuurlijk. Kom mee supporteren voor de verschillende teams. Toeschouwers kunnen gratis binnen in Technopolis (aanmelden aan het Robocup Junior-onthaal in zaal Einstein). We verwachten van alle teamleden, teamcoaches en supporters dat ze deze ‘Code of conduct’ onderschrijven en de waarden fair play, respect, samenwerking en plezier hoog in het vaandel dragen tijdens elke fase van hun deelname aan Robocup Junior.

Hebt u nog vragen?

Kijk eens op de website of contacteer ons via het contactformulier.