Educatief materiaal

Ontdek hieronder het educatief materiaal dat de partners van RoboCup Junior/Red Robotegem hebben ontwikkeld ter ondersteuning van de deelnemende scholen. Een lessenpakket werd ontwikkeld om binnen de lessen ingezet te worden als een inleiding tot Robotica en de uitdaging ‘Red Robotegem’. Het boek ‘Robots Binnenstebuiten’ is een sterk referentiewerk om extra achtergrond te bekomen en filmpjes opgenomen door onderzoekers en docenten geven een beeld van het onderzoek dat gedaan wordt binnen de universiteiten en hogescholen naar robots met een impact op de maatschappij.

Educatief pakket teach-the-teacher

Brightlab ontwikkelde een teach-the-teacher lessenpakket rond robotica en de Red Robotegem-challenge, voor leerkrachten van de 3de graad lager onderwijs en de 1ste graad secundair onderwijs. Het lessenpakket bestaat uit 2 opleidingen die op 12 maart 2021 virtueel werden aangeboden. De opgenomen sessies staan ter beschikking, alsook de bijbehorende presentaties en een template van werkblaadjes te gebruiken in de klas. Daarnaast kan het boek ‘Robots Binnenstebuiten’ dienen als handig werkmiddel om robotica te introduceren binnen de klas.

 

Wat is robotica en hoe kan ik mijn leerlingen inspireren?

Deze virtuele teach-the-teacher sessie focust op het introduceren van robotica binnen de klas. Wat is een robot, hoe ga je ermee aan de slag in de klas en hoe betrek je de leerlingen. Deze sessie werd ontwikkeld door Brightlab en kan online herbekeken worden.

Bekijk de sessie

Download de presentatie

Hoe pak ik de challenge met mijn klas aan?

In deze sessie wordt er specifiek ingegaan op de Red Robotegem-uitdaging en hoe er mee aan de slag te gaan met je klas.

Bekijk de sessie

Download de presentatie

Extra didactisch materiaal

Het robotboek ‘Robots Binenstebuiten’ vormt een handig naslagwerk om robotica te introduceren binnen de klas. De werkblaadjes kunnen dan weer handig zijn om de challenge vorm te geven samen met je leerlingen.

Robots Binnenstebuiten

Download de werkblaadjes

Didactische filmpjes

In deze rubriek vind je filmpjes over lopend robotica-onderzoek en robots die ontwikkeld zijn om het leven makkelijker te maken. Daarnaast vind je mogelijk inspiratie voor je eigen robotproject of interessant materiaal om in de klas te tonen. Je vindt al deze filmpjes ook terug op het Youtube-kanaal van RoboCup Junior-België.

Perseverance Mars Rover

Jona Gladines (doctoraal onderzoeker Toegepaste Ingenieurswetenschappen InViLab, Universiteit Antwerpen) maakte voor volkssterrenwacht Urania in Hove een schaalmodel van de Mars Rover Perseverance, die op 18 maart succesvol landde op de rode planeet. In dit korte filmpje vertelt Jona hoe hij met dit idee aan de slag ging en geeft hij een korte demonstratie van de mini-marsrover.

Duurtijd: 3’16”

Introductie tot Energiezuinige robots

Energie-efficientie is belangrijk voor al onze apparaten en toestellen. Denk maar aan je auto of smartphone. Ook robots kunnen maar beter energie-efficient zijn.

Energie-efficiëntie | robotspieren | duurzaamheid

Duurtijd: 1’50”

Wat zijn cobots?

Een cobot of co-robot is een robot die bedoeld is om samen te werken met mensen in een gemeenschappelijke werkomgeving. Maar samenwerken met een robot is niet zo evident. Zo zijn ze vaak zwaar en sterk en kan samenwerken tot gevaarlijke situatues leiden. Hoe spreek je ook af met een robot wie wat doet? In dit filmpje ontdek je waarom cobots nuttig zijn en met welke uitdagingen de onderzoekers geconfronteerd worden.

robot-mens interactie | veiligheid | robots op de werkvloer | sterktes en beperkingen van robots

Duurtijd: 4’27”

Sociale robots

Wat zijn sociale robots, waar en wanneer worden ze ingezet en waarom hebben ze vaak menselijke kenmerken?

Robots in de zorg | emoties | sensoren & motoren | mens-robot interactie

Duurtijd: 3’39”

Een robot smoothiemaker

Alberts ontwikkelde de eerste smoothie automaat ter wereld dat robotica, voeding en AI combineert om verse, gepersonaliseerde smoothies te serveren. In dit filmpje nemen de ingenieurs je mee achter de schermen.

Robotica | ecologie | gezonde voeding | AI

Duurtijd: 4’20”

Hoe ga je aan de start met je eerste robotproject?

Wil je een robot bouwen? Start dan met de basis! Prof. Francis Wyffels (UGent) geeft je snel enkel tips.

Waarom tandwielen gebruiken bij de bouw van je robot?

Wat is het nut van het gebruik van tandwielen bij het bouwen van een robot? Hoe kan je met eenzelfde motor krachten verhogen en de snelheid laten dalen of omgekeerd? Ontdek het in dit filmpje.

Techniek| tandwielen| krachtoverbrenging | robotmotoren

Duurtijd: 1’41”

Inspiratie voor Lego Mindstorm en Lego Spike robots

Wil je een robot ontwerpen door gebruik te maken van Lego Mindstorms of Lego Spike en ben je op zoek naar inspiratie? Kijk dan zeker eens op dit Youtube-kanaal.

https://www.youtube.com/channel/UC9B7twj7NKDOyks4mNIVq0Q 

Dansende robots

Boston Dynamics liet een aantal van hun robots een dans uitvoeren op ‘Do You Love Me?’. De robots laten het er gemakkelijk uitzien, maar er zijn heel wat programmeeruren ingekropen om hun dit foutloos te laten doen.

Robotica | programmatie| stabiliteit

Duurtijd: 2’54”