Wat is Robocup Junior?

Robocup junior is een robotwedstrijd voor jongeren van 8 tot 18. Deelnemende teams bouwen en programmeren hun eigen robot om deel te nemen aan de jaarlijkse nationale wedstrijd.

Robocup teams nemen alle maten en vormen aan. Sommige teams bestaan uit een hele klas, andere worden gevormd door een paar vrienden. De teams staan onder begeleiding van een ‘coach’, vaak is dat een leerkracht of ouder. De coach is het aanspreekpunt voor de organisatie achter Robocup Junior en kan het team waar nodig ondersteunen en begeleiden.

De teamleden moeten geen experts in de robotica zijn, ook de coaches niet. Er bestaan erg toegankelijke roboticapakketten waarmee je zonder voorkennis van elektronica of informatica aan de slag kan. Teams die deelnemen aan Robocup Junior kunnen beroepen op heel wat ondersteunend materiaal: handboeken, voorbeeldprogramma’s, workshops,… die hen op weg zetten om een geavanceerde robot te bouwen die mee kan dingen in de wedstrijd.

Het idee achter Robocup Junior is dat iedereen, jong of oud, meisje of jongen, nerd of newbie, een robot kan bouwen en deel kan nemen aan de wedstrijd. Daarom is Robocup Junior een interessant STEM project om uit te bouwen in de klas.

Oorspronkelijk startte Robocup Junior als een Australisch initiatief. Het wordt nu in meer dan 30 landen over de hele wereld gespeeld. En sinds 2009 ook in België.

RoboCup Junior is in feite het kleine broertje van de RoboCup, een jaarlijkse internationale wedstrijd waar onderzoekers uit heel de wereld samenkomen en deelnemen aan verschillende wedstrijden. Hun doel: tegen 2050 een team humanoïde robots ontwikkelen dat het kan opnemen tegen de (uit echte mensen bestaande) wereldkampioen voetbal.